csoportok, szocioterápia

Gyakori kérdések és válaszok az Abrakadabrához

Ha gyerekként szántál utoljára időt az alkotásra, és azóta, a témához kapcsolódó, praktikus tudás egy része a feledés homályába veszett, akkor az anyagokra, eszközökre vonatkozó  kérdések és válaszok jól jöhetnek számodra.

Az is lehet, hogy te betéve ismered a művészellátók teljes kínálatát, viszont az ABRAKADABRA gyakorlatokkal kapcsolatos egyéb információkat is (többek között) itt találod, úgyhogy javaslom, azért fusd át a posztot.

Ha van még kérdésed, netán javaslatod, írd meg nekem!

Olvasd el az ABRAKADABRA leírását, és ezt a posztot is, mert ezekben is fontos információkat találsz!

Ki osztja meg az ABRAKADABRA gyakorlatait? Virág Krisztinának hívnak. Az MMSZKE-ben (Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesület) végeztem szocioterapeutaként. Magam is alkotok, változó intenzitással, weboldalam címe: www.viragversek.hu

 

Milyen korosztálynak ajánlott az ABRAKADABRA? A gyakorlatok többsége alapjában felnőtteknek szól, és annak, aki nyitott rá, bőséggel ad teret felnőtt, önismereti vizsgálódásokra is.
Ugyanakkor van/lesz olyan gyakorlat is szép számmal, ami már tinédzserként vagy kamaszként is kiválóan működtethető, és az adott korosztály szempontjai alapján értelmezhető.

 

Mindegy, hogy a gyakorlatok során milyen festéket használok? Többnyire te választasz festéktípust, mert nem szeretném, hogy aggódj például az eszközök árán, vagy, hogy azért ne csinálj meg egy gyakorlatot, mert épp olyan festék nincs otthon.
Ugyanakkor néha azért előfordul, hogy egy adott gyakorlathoz, egy bizonyos festékfajtát vagy épp filcet, színes ceruzát, esetleg szénrudat stb. ajánlok. Ennek mindig megvan az oka. Ettől még persze, te használhatsz mást is, a te döntésed.

 

És az mindegy, hogy agyagot vagy gyurmát használok? Ez már kicsit kötöttebb, de persze itt is szabad a pálya. Minden esetre a formázós gyakorlatoknál mindig konkrétan jelzem, hogy agyag vagy gyurma, sőt még az is lehet, hogy azt írom, fazekas agyag vagy samottos agyag, vagy a gyurmafajták közül ajánlok valamit. De nem győzöm hangsúlyozni, végül is mindig a te elképzeléseiden és lehetőségeiden múlik, mit használsz.

 

Akkor néha megmondod, mivel alkossak, máskor nem? Minden gyakorlatot a szükséges eszközök felsorolásával kezdek. Ezek ajánlások, de nem kötelezőek. Van, hogy fontos a megfelelő anyag használata, mert annak viselkedése része a gyakorlatnak, de ezt jelzem előre.
És olyan is van, hogy azt mondom, menj ki a konyhába, nézz körül, és használd, amit onnan a gyakorlathoz jónak gondolsz.

 

Vízfesték és vízfesték között mi a különbség? A vízfesték vizes bázisú festék, ami tubusban, vagy gombos, esetleg szilkés kiszerelésben lehet kapni. A gombos verzió több szín együtt, fedeles festékesdobozban tárolva, a szilkés esetén a színek külön is kaphatók.

Vízzel működik az iskolai vízfesték, az akril és az akvarell, a gouache, és a tempera is, mégis különböznek egymástól. Ez leginkább akkor látható, ha kipróbálod.

Minden esetre a gombos „iskolai” vízfestékek a legolcsóbbak, és azoknál kell legjobban dolgozni az ecsettel, hogy színt vegyünk fel, de ettől még kiválóan használhatók, nagyszerűen lehet velük alkotni, ráadásul azok között is létezik már olyan, ami anilin tartalma miatt élénkebb színű.

A szilkés vízfestékek kis fém vagy műanyag dobozkákban vannak, és a színeket külön tudod megvásárolni, vagyis te válogatod össze magadnak. Ez már drágább verzió.

A tubusos akvarellben több a pigment, így aztán élénkebbek, tisztábbak a színei. Használatakor nagyobb mennyiségű hozzáadott vízre van szükséged, a végeredmény pedig folyósabb, áttetszőbb lesz, mint a többi festék esetén. Létezik hozzá külön papír is, az akvarell papír.
Létezik akvarell ceruza is, de innentől már mindenki kutakodjon kedvére 🙂

A gouache egy valamilyen töltőanyaggal sűrített, szintén magas pigment tartalmú vízfesték, tubusba töltve. Ezek az élénk, egyenletes színű festékek képesek lefedni egymást, vagyis nem áttetszőek. A gouache, sűrűségéért cserébe száradás után kicsit más árnyalatot mutat, mint előtte, és amíg az ember nem tanulja meg kezelni, előfordulhat, hogy száradáskor megrepedezik. Nagyon sokszor tempera néven találkozhatunk vele, pedig a tempera egész más.

 

És akkor mi a tempera?
A tempera, ahogy latin eredetű neve is jelenti, keverék, tulajdonképpen olaj is, és víz is, mely anyagok együtt maradását a gyártó valamilyen emulgealo anyaggal éri el. Egyébként ezeknél a festékeknél érezni is az olajos szagot/illatot. Tubusos formában kapható, sűrűbb, mint a vízfestékek, ugyanakkor vízzel hígítható. Viszont, miután megszáradt, a vízfestékekkel ellentétben, már nem lehet visszahígítani.

 

Kimaradt az akril… A matt és fényes verzióban is kapható akrilfesték is vizes alapú, ugyanakkor műanyag diszperzió van benne, és gyors száradás után már vízálló. Papírtól a műanyagon át az üvegen keresztül a fáig, sokféle felületen megmarad. Jól fedő, élénk színű festék, és nagy kiszerelésű tubusokban is kapható.

 

Olajfestékkel is szabad papírra festeni?
Hát, először is, itt mindent szabad. Aztán hogy miből mi sül ki, az majd kiderül. Az ABRAKADABRA nem művészképző, szóval senki nem néz rád furcsán, ha nem professzionálisan társítod az eszközöket, felületeket. Minden esetre az olajfestékhez tanácsos vastagabb felületet választani, például kartont vagy farostlemezt, esetleg valamilyen deszkát, és ezeket lealapozni (alapozófestékkel). De használhatsz vásznat is, vagy másmilyen, megfelelően kifeszített anyagot. És társul hozzá egy hígítós üvegcse is.

 

Nem tudok szépen fogalmazni, sosem ment. Lesz írásos gyakorlat is? Lesz. És biztosíthatlak róla, bárhogy is fogalmazol, attól még meg tudod csinálni. Szóval ne aggódj ezen! Se. 🙂

 

Hogyan lehet regisztrálni az ABRAKADABRÁra?

Itt végigvezetlek a lépéseken: Regisztráció a Patreonra

 

A következő (zárt) posztban már egy ABRAKADABRA gyakorlattal jövök…

Ez egy nyilvános ABRAKADABRA poszt. Hogy mi az az ABRAKADABRA? Kattints, itt elmondom!

Become a Patron!